Felhívás
2020
03.26

Tisztelt Solymásztársak!
Az elmúlt napokban kialakult sajnálatos egészségügyi helyzet alatti általános tennivalókat nem ismétlem meg, ezeket remélem mindenki tudja, és betartja!! Ám az idősebb solymásztársainkra, akik a legveszélyeztetettebb korosztályhoz tartoznak, mi is fokozott figyelmet fordítsunk. Mindenki tudja, hogy ki az az idősebb solymásztárs, aki legközelebb van lakóhelyünkhöz, hívjuk fel őket, kérdezzük meg van-e valamire szükségük, tudunk-e valamiben segíteni.
Nem tudni, hogy meddig tart ez a mindenki számára szokatlan és veszélyes helyzet, de solymászmadaraink alaptakarmányát mindenki a legsürgősebben szerezze be, mégpedig többszörös rátartással ( több hónapra ). Ha valakinek beszerzési nehézségei vannak, kérem jelezze, megpróbálunk  segítséget nyújtani. Ha valamelyik solymásztársunk karanténba kerül, esetleg kórházi ellátásra szorul, madarai elhelyezésében segítsük!  Ez a felhívás nem csak a Magyar Solymász Egyesület tagjainak szól, hanem minden magyar solymásztársunknak!
 
Solymászüdvözlettel: Prágay István
                                        MSE
                                       Elnök
Budapest, 2020.03.25

Közlemény
2020
03.17

Kedves Solymásztársak,
a koronavírus miatt kialakult helyzet és az életbe lépett szabályok (nem tartható semmilyen  rendezvény, összejövetel) miatt a következő közgyűlés ideje bizonytalan időre eltolódik. A tavalyi év beszámolóját minden tagunknak el fogjuk küldeni.

Solymászüdvözlettel,

Vezetőség

2020
03.11
                       Egy solymász ikon köszöntése - Kálló Ferenc 80 éves
 

                      


1940. március 4-én, 80 éve született Kálló Ferenc, a legújabb kori magyar solymászat kiemelkedő alakja. A ragadozó madarak iránti vonzódása már korán megnyilvánult. Dolgozott szirti, parlagi, és réti sasokkal, héjával, karvallyal, kerecsensólyommal és vándorsólyommal. Legismertebb mestere galántai Lelovich György volt, akivel többek között Dániában bemutatózott a Koppenhágában rendezett mezőgazdasági kiállításon. Azon kevesek egyike, aki még lóhátról is eredményesen vadászott sólyommal.Tehetsége révén baráti solymász kör alakult ki körülötte, kiváló oktató volt. Gyakorolni, röptetni a Sas hegyre jártak, a madarakat a családi kertészetben tartották a Városmajorban, a mai Körszálló helyén, később pedig a Bah csomópont helyére áttelepült bázison. Alapítóként vett részt a Váci Hermann Ottó Solymász Klubban, amelynek solymász mestere lett. Barátjával, Gyökössy Zsomborral próbálkoztak kerecsensólyom tenyésztéssel is, ami bár eredménytelen volt, mégis új adatokkal gyarapította tudásukat. Baráti köréhez tartozott Wrábel Sándor solymász, a forradalom festője, és számos más korabeli solymász. Később a Veszprémi Vadasparkba került, ahol Nádai Sándorral, Lelovich Gyuri bácsival, és Gyökössy Zsomborral valóságos iskolát teremtettek, amelynek máig szóló hatása van.Lovas solymászként évenként részt vett az Európa hírű Nagyvázsonyi Lovasjátékokon a veszprémi csapattal, akiket alkalmanként pestiek is kiegészítettek ( Szvoboda, Dékány ). Filmszerepei, szakértői munkái is jelentősek. Hosszú kényszerű szünet után a kilencvenes években visszatért, és héjával, ill. vándorsólyommal folytatta munkáját. Idős korára Diszelbe költözött, ahol tanítványával, Győrffy-Villám Andrással járt ki röptetni, s néha még a vadászatokra is eljött. Keresztfiát, Győrffy-Villám Zsombort folyamatosan ellátta jó tanácsokkal, figyelemmel kísérte fejlődését. Néhány éve Szőcön él, egy nyugdíjas otthonban, ahol tökéletes ellátást kap, látogatói mindig sólyommal érkeznek, ami most is felvillanyozza, csillogó szemmel idézi fel a szép solymász emlékeket. Személy szerint egyik mesteremet tisztelem benne, örök hálával tartozom azért a tudásért, amit részben az ő segítségével szereztem meg.                               
Isten éltesse sokáig erőben, egészségben!

Tapolca-Diszel, 2020.03.04.                                           

 Győrffy-Villám András

2020
01.29

IAF közgyűlés
2020
01.27

Tisztelt Tagtársaim, Kedves Barátaim!
A mellékletben találjátok az IAF legutóbbi közgyűléséről készült beszámolómat és a tervezett 2021-es visegrádi közgyűléssel kapcsolatos felhívást.
A melléklet ITT olvasható.

Solymászüdvözlettel:  
 
Tóth János