2021, október
H K Sz Cs P Sz V
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

IAF hír
2021
04.07

Martin Geleynse IAF küldött beszámolója Kanadából.
Kanadában, Ontario államban jelentős előrelépés történt a solymászatra vonatkozó jogi szabályozásban.
Nagyon örülök, hogy jó hírekkel szolgálhatok az ontariói solymászat jelentős előrelépéséről. Ma John Yakabuski,  Ontario tartomány természeti erőforrásaival és erdőgazdálkodásával megbízott miniszter új szabályokat fogadott el, amelyek:
 Megszüntetik a kvóta és a külön engedély követelményét, és lehetővé teszi az összes engedéllyel rendelkező solymász számára, hogy évente 1 madarat befogjon 4 gyakori fajból. Első alkalommal korlátozott számú északi héja befogására is mód van. Ezek a fejlemények számos okból nagyon jelentősek, többek között:
Ontario Kanadában (Saskatchewan mögött) a második tartomány, amely engedélyezi a ragadozó madarak befogási engedély nélküli, solymászok általi hasznosítását.
A vadmadár befogadás feltételeit rögzítik a szabályozásban, nemcsak a napi gyakorlatban, ami sokkal biztonságosabb és stabilabb jogi keretet jelent.
Jelentősen javítja a solymászat gyakorlásának lehetőségét Ontarióban azáltal, hogy az átvonuló vörösfarkú ölyvet elérhetővé teszi minden solymász számára.
Az előrelépés mögött az tudományos meggyőződés áll, hogy a solymászat és a vadon élő állatok szabályozott használata javítja a természetvédelmet.
A vadon élő állatok befogását először Ontarioban engedélyezték 2012-ben, külön engedélyek alapján, amelyek lehetővé tették legfeljebb 25 madár befogását 4 gyakori fajból. Ez megváltoztatta a solymászatot a tartományban, de a kérelmezőknek csak a fele kaphatott engedélyt évente. Ez különösen hátrányos volt a kezdő solymászok számára. A mai döntés megszünteti ezeket a korlátozásokat, és a vadon élő ragadozók hasznosításának a szabályozásba való beépítésével valóban biztosított a solymász hagyományok jövője Kanada legnépesebb tartományában.
Nagyszerű nap ez mindannyiunk számára, és szeretném megköszönni az IAF fontos támogatását, valamint a NAFA tagjai által az Egyesült Államokból és Kanadából érkezett számos észrevételt. A nemzetközi támogatást a Minisztérium nem hagyta figyelmen kívül, ezt az ontariói solymászok külön köszönik.
Martin Geleynse IAF küldött, Kanada. Az Ontario Hawking Club korábbi elnöke